Kuchařka pro psí jazýčky
Včera jsem vám slíbila, že se tu dnes objeví recenze na psí kuchařku Jeffa Simpsona Psí pamlsky. Tuhle knihu jsem si koupila hned z několika důvodů - Dobby je děsně mlsná potvora a já doufám, že najdu nějaký pamlsek, který si oblíbí. Ráda peču a tohle je cesta, jak ukojit svou touhu a přitom nemít do roka 100 kilo. Vím, co svým psům dávám a je to změna oproti kupovaným mňamkám. Nápad psí kuchařky se mi prostě moc líbil. A ano - řadím se mezi "ty magory, kteří jsou schopni svému psovi dokonce i péct". No co, někdo peče dětem, někdo psům. Na co se v knize můžete těšit a jak dopadl náš první pečící pokus?
Než se v knize dostanete k samotným receptům, čeká vás pár úvodních slov o tom, jak se Jeff k pečení a následnému vybudování vlastní psí pekárny Jeffo´s dostal. (Jeff je z Německa, úplně si neumím představit, že se s psí pekárnou chytáme u nás v ČR.) Je rozhodně fajn tuhle část nepřeskakovat, neb z ní cítíte zapálení pro věc, touhu udělat mazlíkům radost - nejen vytěžit peníze a to se mně osobně líbí.
Dále je v úvodní části knihy popsáno, jaké přísady jsou pro psíky zdravé a kterým se naopak máte vyhnout. A také rady, jaké kuchyňské náčiní a zlepšováky se vám budou hodit. Ale upřímně - polovinu z nich nevlastníme a jde to. (Je hezké mít vykrojenou sušenku ve tvaru psíka, ale bude-li to dobrota, pes vám sežere i vánoční stromek a je mu to šuma fuk.)
Samotné recepty jsou rozdělené do několika kategorií - odměny (různé křupky vhodné na cvičení s pejsky), dobrůtky na celý rok (jako třeba muffiny či dort k Valentýnu), recepty pro přecitlivělé psy (ani u psíků nejsou potravinové alergie bohužel výjimkou), pro milovníky masa (sušenky s mletým, kuřecím a krůtím masem a játry).
Po vyndání byly kousky měkčí, daly se hezky rozlámat. Po doschnutí trochu ztvrdly, ale poradil si s tím i prcek. Dobbymu první den moc nejeli, ale když se rozleželi, žrandil je. (Teď tu máme poslední kousky, jsou už tvrdé jak beton, ale kluci je moc rádi chroupou - ale na odměnu už to není.) Jinak po upečení jich pár zmizelo i u přítele v žaludku. Já také ochutnala - nesladké vánoční pečivo. Takže můžete směle uždibovat spolu s psíky.
Jeff Simpson - Psí pamlsky |
Než se v knize dostanete k samotným receptům, čeká vás pár úvodních slov o tom, jak se Jeff k pečení a následnému vybudování vlastní psí pekárny Jeffo´s dostal. (Jeff je z Německa, úplně si neumím představit, že se s psí pekárnou chytáme u nás v ČR.) Je rozhodně fajn tuhle část nepřeskakovat, neb z ní cítíte zapálení pro věc, touhu udělat mazlíkům radost - nejen vytěžit peníze a to se mně osobně líbí.
Dále je v úvodní části knihy popsáno, jaké přísady jsou pro psíky zdravé a kterým se naopak máte vyhnout. A také rady, jaké kuchyňské náčiní a zlepšováky se vám budou hodit. Ale upřímně - polovinu z nich nevlastníme a jde to. (Je hezké mít vykrojenou sušenku ve tvaru psíka, ale bude-li to dobrota, pes vám sežere i vánoční stromek a je mu to šuma fuk.)
Samotné recepty jsou rozdělené do několika kategorií - odměny (různé křupky vhodné na cvičení s pejsky), dobrůtky na celý rok (jako třeba muffiny či dort k Valentýnu), recepty pro přecitlivělé psy (ani u psíků nejsou potravinové alergie bohužel výjimkou), pro milovníky masa (sušenky s mletým, kuřecím a krůtím masem a játry).
Jablečné křupkyZde máte recept, který jsme zkoušeli my. Naše měření bylo dost "od voka" - příliš nedoporučuji - takže jsme měli těsto, jenž nešlo vyválet, neb bylo moc řídké. Už jsme do toho nechtěli rvát další mouku a vločky bohužel došly. Takže jsme to nechali tak, rozprostřeli na plech, naznačili nějaké "lajničky" a šup s tím do trouby. A světe div se, dalo se to jíst.
- 3/4 jablka
- 150 g pšeničné mouky (typ 405)
- 75 g ovesných vloček
- 1/2 lžičky skořice
Vyhřejte si troubu na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Plech vyložte pečícím papírem. Oloupejte jablko, rozkrojte na čtvrtky, zbavte jádřince a nahrubo nastrouhejte. V míse smíchejte mouku, vločky a skořici, poté přidejte jablko a olej. Hnětacími metlami míchejte 2 minuty, poté přidejte 40 ml vody a poté míchejte další 4 minuty dokud se těsto nepřestane lepit.
- 1 lžíce slunečnicového oleje
Na pomoučeném vále vypracujte těsto rukama, až se přestane lepit, vyválejte na zhruba 4 mm silnou placku. Poté těsto rozložte na plech, několikrát propíchejte vidličkou a rozkrájejte na čtverečky o hraně asi 2 cm.
Vložte do trouby na 30 až 35 minut, dokud sušenky mírně nezhnědnou. Poté sundejte z plechu i s papírem, nechte chladnout, po 15 minutách odstraňte papír a nechte sušenky vyschnout na mřížce.
Po vyndání byly kousky měkčí, daly se hezky rozlámat. Po doschnutí trochu ztvrdly, ale poradil si s tím i prcek. Dobbymu první den moc nejeli, ale když se rozleželi, žrandil je. (Teď tu máme poslední kousky, jsou už tvrdé jak beton, ale kluci je moc rádi chroupou - ale na odměnu už to není.) Jinak po upečení jich pár zmizelo i u přítele v žaludku. Já také ochutnala - nesladké vánoční pečivo. Takže můžete směle uždibovat spolu s psíky.
Plně si uvědomuji, že receptů na psí ňumky je plný internet, ale tohle je pro mne přehlednější a hezčí forma. Níže můžete okouknout, jak se na to kluci tvářili.
Nat |
Dobby |
Autor: Jeff Simpson
Překladatel: Jana Drápalíková
Počet stran: 128
Nakladatelství: Jan Vašut
Rok vydání: 2011
Komentáře
Okomentovat